Lovedrugs: wie wil er een liefdespil?

liefdespilZou het niet handig zijn dat, wanneer je relatie een inkakmomentje beleeft, je een liefdespil kunt pakken waardoor je weer smoorverliefd bent op je partner? Of  een liefdespil kunt pakken wanneer je verlangt dat er liefde ontstaat tussen jullie twee (omdat je bijvoorbeeld per ongeluk zwanger bent geworden samen) maar dat liefde zonder hulpmiddelen er gewoon niet in zit? Technologie is inmiddels geavanceerd genoeg om een drug te creëren waarvan je gaat liefhebben. Natuurlijk bestaan er al verschillende soorten drugs waarvan je (meer) liefde gaat voelen, maar ik doel hier op een lovedrug die minder kortstondig en zonder bijwerkingen (lees: kater) werkt en speciaal voor romantische relaties ontworpen is. Een soort medicijn voor grieperige relaties. Moeten we zoiets willen?

‘Nope, doe maar niet!’

Tegenstanders van een liefdespil denken dat zo’n pil niets meer met liefde te maken heeft. Een liefdespil gaat niet samen met wat we zo waarderen in onze romantische relaties. Wat we belangrijk vinden in een liefdesrelatie is namelijk dat de liefde van onze partner afhankelijk is van onszelf, de persoon die we zijn. We willen graag aan de bron staan van de liefdesgevoelens van de ander. Een liefdespil kan ons dat niet bieden. Met een liefdespil zou die pil immers aan de bron van de liefde staan. Als Jessica een liefdespil nodig zou hebben om liefde voor Morty op te wekken, betekent dit dat Morty niet in staat is om haar tot liefde te inspireren. Je zou kunnen zeggen dat wanneer je liefde ontvangt dit een soort bevestiging is van je aantrekkelijkheid, of meer poëtisch: beminnelijkheid. We willen geliefd worden juist omdat wij het zijn! De liefdespil laat een ander wel liefde voelen voor jou, maar deze kunstmatige liefde is niet de liefde die we willen.

‘Jawel, de liefdespil en liefde kunnen best samen gaan!’

Voorstanders van een liefdespil zeggen echter dat de liefdespil en wat we verlangen in liefde prima samengaan. Dat het creëren of voortzetten van liefde afhankelijk moet zijn van een bepaalde persoon wil niet zeggen dat het liefdesgevoel puur en alleen afhankelijk is van deze persoon. Er zijn namelijk andere externe factoren die we ook als hulpmiddel voor liefdesgevoelens accepteren: een goede gezondheid bijvoorbeeld, maar ook romantische muziek, alcohol of een weekendje weg. Deze factoren beïnvloeden (het ontstaan of voortzetten van) liefde ook. Anders gezegd: ze faciliteren liefde. Dus hoewel we het belangrijk vinden dat liefde zijn oorsprong vind in een bepaalde persoon, kunnen we een liefdespil best die liefde laten faciliteren. Onze geliefde blijft, ook met een goed glas wijn, de bron van onze liefde.

Tot welk doel dient de liefdespil?

Voor de positie van zowel voor- als tegenstander is iets te zeggen, maar volgens mij hebben ze het over verschillende doelen om de liefdespil te nemen. Die verschillende doelen verklaren ook meteen de verschillende antwoorden op de vraag of we een liefdespil nu wel of niet zouden moeten nemen. Voorstanders vergelijken de liefdespil met andere externe factoren die liefde een handje helpen. Maar ik denk dat tegenstanders zich (terecht) iets meer zorgen maken over de liefdespil dan over een glas wijn. We nemen even aan dat je eerder liefde voelt wanneer je een glas wijn drinkt of naar romantische muziek luistert dan wanneer je dat niet doet. Dat zegt iets over het ontstaan van liefde in het algemeen, niet over het ontstaan van liefde voor een bepaalde persoon. Ik doel op het volgende: het is niet zo dat wanneer Jessica een glas wijn drinkt, ze eerder verliefd wordt op Morty dan op Rick. Het zou zeker zo kunnen zijn dat Jessica eerder verliefd wordt op Morty dan op Rick, maar dat heeft met andere (persoonsafhankelijke) factoren te maken dan met de wijn. Zou haar liefde voor Morty wel een resultaat van de wijn zijn dan zou de wijn een soort lovepotion zijn. We kunnen aannemen dat gewone wijn dit effect niet heeft, net als andere faciliterende effecten van liefde, zoals gezondheid en romantische muziek. Deze factoren kunnen zeker een rol spelen in het creëren of vasthouden van romantische relaties, maar doen dat door liefde in het algemeen op te wekken. Wat ze niet opwekken is liefde voor een bepaalde persoon.

Wanneer je het verschil tussen deze twee doelen ziet om een liefdespil te gebruiken, wordt het misschien ook duidelijker wanneer het gebruik van een liefdespil nu wenselijk is en wanneer niet. Voorstanders van een liefdespil, die de pil vergelijken met andere externe factoren zoals alcohol of romantische muziek, hebben het over liefde in het algemeen opwekken. Tegenstanders die beweren dat een liefdespil niet compatibel is met wat we zo waarderen in liefde (namelijk aan de bron staan van de liefdesgevoelens van de ander) hebben het over liefde voor een bepaalde persoon opwekken.

Stel dat Jerry depressief is en op het moment niet capabel is om liefde te voelen. Om zijn relatie met Beth in stand te houden neemt hij een liefdespil. Jerry voelt weer liefdesgevoelens voor Beth en hun relatie wordt voortgezet. Dit gebruik van de liefdespil zou wellicht niet problematisch hoeven zijn voor de tegenstanders hierboven. Wat de liefdespil hier doet is namelijk ervoor zorgen dat Jerry weer liefde kan voelen zonder de waarde van liefde te verliezen: Beth staat nog steeds aan de bron van Jerry’s liefde, zijn liefde is nog steeds afhankelijk van de persoon Beth. De liefdespil wekt hier liefde in het algemeen op.

Wanneer Jessica echter een liefdespil neemt waardoor ze verliefd wordt op Morty in het bijzonder, vinden we dit iets problematischer. De liefdespil wordt dan gebruikt om liefde voor een bepaalde persoon op te wekken. In dat geval verliezen we wel de waarde die we aan liefde toeschrijven: Jessica’s liefde voor Morty is niet afhankelijk van de persoon Morty, maar van de liefdespil.

Het nemen van een liefdespil hoeft niet problematisch te zijn als het liefde in het algemeen faciliteert. Wanneer de liefdespil nodig is om liefde te creëren of voort te zetten voor een bepaalde persoon, lijkt me dat onwenselijker. Ik zou het problematisch vinden wanneer mijn geliefde een liefdespil nodig zou hebben om liefde voor mij te faciliteren, terwijl hij makkelijk liefde voelt voor anderen. Ik zou het minder problematisch vinden als mijn geliefde een liefdespil nodig zou hebben om liefde voor mij te faciliteren, en, zonder die liefdespil, niet in staat is om liefde in het algemeen te voelen.

 (Voor de desbetreffende aflevering van Rick & Morty zie seizoen 1, aflevering 6: “Rick Potion #9”)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s